Ακουστικά Κέντρα-Θεσσαλονίκη
Φεβρουάριος 2019

“Κασάπογλου”  Ακουστικά Βαρηκοϊας
θέση Παύλου Μελά, Θεσσαλονίκη
εμβαδόν 150 τ.μ.
έτος 2018
αρχιτεκτονικός σχεδιασμός T&T Architects / Λίζα Τικταπανίδου, Διονύσης Τσάσης
γραφιστική επιμέλεια BE NICE
φωτογραφίες Nikos Vavdinoudis – Christos Dimitriou / studiovd.gr

 

Ο σχεδιασμός ενός χώρου ελέγχου της ακοής και πώλησης ακουστικών βαρηκοϊας αποδείχθηκε, σε αντίθεση με αυτό που θα περίμενε κάποιος, μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση. Και αυτό,διότι η ανατομία του αυτιού (ο λαβύρινθος,η αίθουσα,ο κοχλίας) και ο ήχος (ηχητικά κύματα) αποτέλεσαν ιδανικές αφορμές για έναν conceptual σχεδιασμό:

Ο χώρος υποδοχής και αναμονής του καταστήματος αναφέρεται στην αίθουσα του μέσου αυτιού . Ο καμπύλος διάδρομος, είναι ο ακουστικός πόρος. Ο κοχλίας έγινε το κέλυφος που περιβάλλει τους ηχομονωμένους θαλάμους των ελέγχων της ακοής. Ο ήχος και τα ηχητικά κύματα αποτέλεσαν τις αφορμές για τις γραφιστικές εφαρμογές και το σχεδιασμό της νέας εταιρικής ταυτότητας, από το γραφείο BENICE.

 

Ο “κοχλίας” εξωτερικά επενδύθηκε από ξύλινα στοιχεία ,για να διαφοροποιηθεί από την υπόλοιπη αίθουσα και να διακριθεί σαν ο σημαντικότερος χώρος του ακουστικού κέντρου, εκεί όπου γίνονται οι έλεγχοι της ακοής. Στο εσωτερικό του, οι τοίχοι και οι οροφές των θαλάμων καλύφθηκαν από ηχομονωτικές επενδύσεις στα χρώματα του logo της εταιρίας: μαύρο και πορτοκαλί.

  

 

 

Στο δάπεδο, καμπύλες χαράξεις που προκύπτουν από την εναλλαγή ηχομονωτικών μοκετών σε δύο τόνους του λευκού και του μαύρου,υποστηρίζουν το γενικότερο σχεδιασμό.

 

 

Τις καμπύλες χαράξεις τις παρακολουθεί και το σχήμα του καναπέ στο χώρο αναμονής, καθώς και  τα όρια και η επίπλωση του γραφείου και του χώρου συναντήσεων στο πατάρι του καταστήματος.Ο καναπές, έχει στραμμένη την πλάτη προς το δρόμο, για να προστατεύει τους επισκέπτες από  τα βλέμματα των περαστικών.Μικρές φωτιζόμενες προθήκες φιλοξενούν και προβάλλουν τα ιδιαίτερα μικρού μεγέθους προϊόντα του καταστήματος, τα ακουστικά βαρηκοΐας στις διάφορες εκδοχές τους.

 

 

 

 

 

Οι βοηθητικές λειτουργίες του Ακουστικού Κέντρου φιλοξενήθηκαν στον υπόγειο χώρο του καταστήματος, όπου διαμορφώθηκε και ένα μικρό εργαστήριο.

 

 

Το έργο δημοσιεύθηκε στο τεύχος 5,2019,του περιοδικού “ΚΤΙΡΙΟ”