“RIST HELLAS” HQ |
γραφεία,αποθήκες,show room |
θέση |
Λ. Γεωργικής Σχολής, Θεσσαλονίκη |
εμβαδόν |
600 τ.μ. |
έτος |
2016 |
αρχιτεκτονικός σχεδιασμός |
Λίζα Τικταπανίδου, Διονύσης Τσάσης |
φωτογραφίες |
Στράτος Καλαφάτης, STUDIO TESSERA |
Η RIST HELLAS αποτελεί τον επίσημο εισαγωγέα ρολογιών και κοσμημάτων διαφόρων επώνυμων brands. Οι νέοι χώροι της εταιρίας σχεδιάσθηκαν και υλοποιήθηκαν στον 3ο όροφο ενός παλιού εργοστασίου καπνού, στη Θεσσαλονίκη. Καταλαμβάνουν ένα χώρο 600 τ.μ. και περιλαμβάνουν τα γραφεία της εταιρίας, αποθήκες, λογιστήριο καθώς και ένα μικρό show room.
Τα χαρακτηριστικά του κτιρίου (χαμηλό ελεύθερο ύψος και μεγάλο βάθος του χώρου, ογκώδεις μυκητοειδείς απολήξεις των υποστυλωμάτων) αποτέλεσαν έναν σημαντικό περιορισμό, ο οποίος αποτέλεσε σημαντική παράμετρο στο σχεδιασμό μας.
Το μεγάλο βάθος του χώρου, ήταν αυτονόητο να μας οδηγήσει στη χωροθέτηση των χώρων εργασίας (γραφεία) και διαλείμματος (κουζίνα), παράλληλα με τους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου, ώστε να έχουν άμεσο φυσικό φωτισμό και αερισμό από τα παράθυρα, ενώ η αποθήκη με το άμεσα σχετιζόμενό της λογιστήριο, το show room και η αίθουσα συνεδριάσεων κατέλαβαν τους λιγότερο πλεονεκτικούς χώρους και φωτίστηκαν έμμεσα με τη χρήση μεγάλων γυάλινων επιφανειών, οι οποίες αποτέλεσαν και τα όρια των χώρων.
Στην είσοδο,διαμορφώθηκε ένας ευρύς χώρος υποδοχής και αναμονής με άμεση οπτική προς το show room.Μία δευτερεύουσα είσοδος οδηγεί στην αποθήκη των εμπορευμάτων, διαμέσου του γραφείου του αποθηκάριου και του λογιστηρίου. Το γραφείο, επικοινωνεί και εσωτερικά με τους υπόλοιπους χώρους της εταιρίας.
Αποφασίσαμε να αφήσουμε εμφανή την οροφή, ώστε να μη χαμηλώσουμε το ελεύθερο ύψος των χώρων και να “διασκεδάσουμε” με τις ογκώδεις μυκητοειδείς απολήξεις των υποστυλωμάτων, άλλοτε εξαφανίζοντας και άλλοτε αναδεικνύοντας τες. Ακολουθώντας την ίδια λογική, οργανώσαμε-σχεδιάσαμε τα δίκτυα του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, άλλοτε επιχειρώντας να τα “εξαφανίσουμε” χρωματίζοντάς τα όμοια με τις οροφές και άλλοτε να τα αναδείξουμε κάνοντας το αντίστροφο.
Εφαρμόσαμε τα δύο χρώματα του λογότυπου της εταιρίας, το λευκό και το μαύρο, στην οροφή, το δάπεδο, τα υποστυλώματα και σε πολλούς από τους τοίχους. Τα δύο αυτά χρώματα αποτέλεσαν το φόντο για τα σκούρα μπλε και μοβ, τα ανοιχτότερα γαλάζια και τα ζωηρά κοκκινωπά και κίτρινα χρώματα σε επιλεγμένες θέσεις και αντικείμενα, τα οποία σηματοδοτούν και ιεραρχούν τους χώρους. Θελήσαμε τους χώρους της αναμονής, του show room, των συνεδριάσεων και της διεύθυνσης περισσότερο σκοτεινούς και υποβλητικούς, σε αντίθεση με τους χώρους των γραφείων και του διαλείμματος, που θέλαμε να είναι φωτεινοί, ηλιόλουστοι και χαρούμενοι.
Μια “κεντρική” χειρονομία, ένα μεγάλο ρολόι σχεδιασμένο στο δάπεδο, αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της υποδοχής με τους δείκτες του να υποδεικνύουν το μικρό καθιστικό στο χώρο αναμονής. Τους ξαναβρίσκουμε διάσπαρτους στο χώρο, σαν βέλη κατεύθυνσης συνοδευόμενους από λέξεις σε διάφορα μεγέθη, να υποδεικνύουν διαδρομές και επιμέρους λειτουργίες. Στην οροφή, δυο μακριά προφίλ, σαν «άλλοι» δείκτες, αντανακλούν τους κάτω, με μια μικρή χρονική διαφορά .
εικ. ο χώρος υποδοχής και το showroom
εικ. ο χώρος συνεδριάσεων και το showroom
εικ. ο χώρος υποδοχής
εικ. ο διάδρομος των γραφείων
εικ.το γραφείο της διεύθυνσης
εικ .ο χώρος των γραφείων και στο βάθος,η κουζίνα
εικ .οι χώροι υγιεινής
εικ .η ιματιοθήκη στο διάδρομο
εικ .γραφείο αποθηκάριου και λογιστήριο
εικ .ο διάδρομος και ο χώρος των γραφείων, από την κουζίνα
εικ. ο χώρος υποδοχής και το showroom